STANDARD F.C.I

STANDARD F.C.I – Standard N° 335

STANDARD F.C.I

CIOBANESC DE ASIA CENTRALA
(Sredneasiatskaya Ovtcharka)

ORIGINE: URSS. (Regiuni din Asia Centrala).
PATRONAJ: Rusia.
DATA PUBLICARII STANDARDULUI OFICIAL: 13.10.2010.
UTILIZARE: Caine de paza si aparare.
CLASIFICARE F.C.I.: Grupa 2 Pinscher – Schnauzer – Molossoizi – Caini de munte si caini de cireada elevetieni. Sectiunea 2.2 Molossoizi / Tip montan. Fara proba de lucru.

SCURT ISTORIC: Ciobanescul de Asia Centrala (CASD) este una dintre cele mai vechi rase de caini. S-a format ca rasa prin selectie naturala in decursul a mai bine de patru mii de ani intr-un teritoriu vast, care se intinde in prezent de la Marea Caspica la China si din partea de sud a Uralului pana in Afganistan.  Mostenirea sa provine de la cei mai vechi caini din Tibet, Caini de Cireada ai diferitelor triburi nomade, care sunt strans legati de Ciobanescul Mongolian si de Mastiff-ul din Tibet. Ciobanestii de Asia Centrala au fost folositi in principal pentru a proteja cirezile, caravanele si locuinta proprietarului si au fost expusi la o serioasa selectie naturala. Conditiile grele de viata si lupta constanta impotriva pradatorilor au influentat semnificativ forma si caracterului cainelui, l-au facut puternic, neinfricat si l-au invatat sa-si economiseasca energia. In locurile originare de trai, Ciobanestii de Asia Centrala au fost folositi in special pentru a proteja turmele de animale de animalele de prada si, de asemenea, ca si caini de paza.

Definirea rasei de catre om a inceput in URSS in anii 1930.

ASPECT GENERAL: Ciobanescul de Asia Centrala are o statura armonioasa si masiva, nu foarte lung (cu un corp nici lung, nici scurt).

Corp robust, musculos, voluminos, insa nu cu muschi vizibili. Dimorfismul sexual este bine definit. Masculii sunt mai masivi si mai curajosi decat femelele. Ajung la maturitate completa la varsta de 3 ani.

PROPORTII IMPORTANTE: Lungimea corpului depaseste doar cu putin inaltimea la greaban. Este de dorit o statura mai mare, insa trebuie sa ramana proportionala. Lungimea membrelor anterioare pana la cot este de 50-52% din inaltimea la greaban. Lungimea botului este mai mica de ½ din lungimea capului, insa mai mare de 1/3.

COMPORTAMENT SI CARACTER: Sigur pe sine, linistit, echilibrat, mandru si independent. Cainii sunt foarte curajosi si au o mare capacitate de lucru, rezistenta si instinct teritorial. Curajul in fata pradatorilor este o trasatura caracteristica.

CAP: Masiv si echilibrat cu aspectul general. Cand este vazut de sus si din lateral, capul are forma aproape dreptunghiulara.

REGIUNE CRANIANA: Craniu adanc. Fruntea este plata si partea craniana este plata si lunga. Osul occipital este bine definit, insa greu vizibil din cauza musculaturii bine dezvoltate. Crestele supraorbitale nu sunt foarte pronuntate.

Stop: Stop-ul nu este foarte pronuntat.

REGIUNE FACIALA:

Trufa: Mare, bine dezvoltata, insa nu depaseste conturul general al botului. Nasul este de culoare neagra, insa la cainii de culoare bej sau alb nasul poate fi mai deschis la culoare.

Bot: Botul este bont si de lungime moderata, este aproape dreptunghiular privit de sus si din lateral si se ingusteaza foarte usor inspre nas. Botul este voluminos, profund si bine umplut sub ochi. Podul botului este larg, drept si uneori usor adus in fata. Barbia este bine dezvoltata.

Buze: Buzele de sus groase acopera buzele de jos cand gura este inchisa. Se prefera o pigmentatie completa cu negru.

Maxilare / Dinti: Falcile sunt puternice si late. Dintii sunt mari si apropiati, 42 in total. Incisivii sunt aliniati. Se accepta muscatura in foarfece, muscatura in cleste si muscatura in foarfece inversat. Caninii sunt asezati separat. O leziune a dintilor care nu afecteaza muscatura nu are niciun fel de relevanta.

Obraji: Pometii sunt lungi si bine dezvoltati si nu interfereaza cu forma dreptunghiulara a capului.

Ochi: De dimensiune medie, forma ovala si departati, privind drept inainte si nu foarte afundati in orbite. Culoarea ochilor variaza de la maro inchis la maro deschis. Pleoapele sunt groase si este de preferat ca pleoapa inferioara sa nu fie prea lasata. Nu este vizibila o a treia pleoapa. Este de preferat ca marginea ochiului sa fie complet pigmentata. Indiferent de culoarea blanii, culoarea marginii ochilor trebuie sa fie neagra. Expresia este increzatoare si demna.

Urechi: De dimensiune medie, triangulare, groase, asezate jos si atarna. Partea de jos a bazei urechii este la nivel cu sau putin sub ochi. In tara de origine, dar si in tarile in care nu se interzice prin lege, urechile le sunt cupate in modul indicat pe coperta.

GAT: Gatul este de lungime medie, foarte puternic, oval in sectiune transversala, foarte musculos si asezat destul de jos. Salba este o trasatura caracteristica rasei.

CORP:

Linia superioara: Bine proportionat si bine sustinut, trebuie sa pastreze linia superioara a spatelui.

Greaban: Bine definit, mai ales in cazul masculilor, musculos, lung si inalt, cu o trecere bine definita spre partea posterioara.

Spate: Drept, lat, musculos, cu o lungime de aproximativ ½ din lungimea de la greabam la locul de insertie a cozii.

Sale: Scurte, late, musculoase, usor arcuite.

Crupa: Nu foarte lunga, lata, foarte musculoasa, usor inclinata inspre locul de inserie a cozii. Inaltimea la greaban depaseste inaltimea in partea posterioara cu 1-2 cm.

Piept: Adanc, lung, lat, bine dezvoltat, cu cutia toracica care se largeste in partea din spate. Coastele false sunt lungi. Partea inferioara a pieptului este la nivel  cu cotul sau putin mai jos. Partea din fata a pieptului se extinde usor in fata articulatiei humerusului/scapulei.

Linie inferioara si burta: Burta este usor ridicata in sus.

COADA: Groasa la baza si pozitionata destul de sus. Coada naturala este in forma de secera curbata sau ondulata intr-un inel larg care incepe la nivelul ultimei treimi a cozii. Cand este in alerta, coada se ridica pana la linia spatelui sau usor peste aceasta. Atarna in repaus. Coada se taie in maniera traditionala ilustrata pe coperta atat in tara de origine, cat si in tarile in care nu se interzice prin lege.

O coada netaiata are aceeasi valoare ca si una taiata.

MEMBRE

MEMBRE ANTERIOARE:

Vedere de ansamblu: Vazute din fata, membrele anterioare sunt drepte, paralele, cu structura osoasa puternica si nu foarte apropiate. Vazute din lateral, membrele anterioare sunt drepte.

Umeri: Omoplatul este lung, tras spre spate, formand un unghi de 100° cu partea superioara a bratului. Cu musculatura foarte bine dezvoltata.

Brat: Oblic, lung si puternic.

Coate: Dispuse corect, orientate nici spre exterior, nici spre interior.

Antebrat: Drept, cu oase foarte puternice, lung, oval in sectiune transversala.

Metacarpiene (Pinten): De lungime potrivita, late, puternice, cu pinteni verticali.

Labe anterioare: Mari, rotunde, cu degete arcuite, pernute masive si groase; unghiile pot fi de orice culoare.

MEMBRE POSTERIOARE:

Vedere de ansamblu: Vazute din spate, sunt drepte si paralele, pozitionate putin mai departat decat cele anterioare.

Coapsa:  Lata, nu foarte lunga si foarte musculoasa.

Articulatia genunchiului (Genunchi): Orientata nici spre exterior, nici spre interior. Angulatia genunchiului este medie.

Coapsa inferioara: Aproape de aceeasi lungime ca si coapsa superioara.

Articulatie picior: Angulatie moderata.

Metatars (Pinten posterior): Foarte puternic, de lungime medie, perpendicular. Fara pinteni.

Labe posterioare: Mari, rotunde, cu degete arcuite, pernute masive si groase; unghiile pot fi de orice culoare.

MERS / MISCARE: Bine echilibrat si elastic. Trap liber in membrele anterioare si cu actionare la nivelul membrelor posterioare. Linia superioara este constanta in timpul miscarii. Toate articulatiile se indoaie fara efort. Angulatia membrelor posterioare este mai pronuntata in miscare decat in repaus.

PIELE: Groasa, destul de elastica, nu foarte stransa pentru a preveni leziunile in lupta cu animale de prada.

ROBA:

Par: Des, drept si aspru, cu subpar bine dezvoltat. Parul de pe cap si de pe partea anterioara a membrelor este scurt si des. Blana este adesea mai lunga la greaban. Blana exterioara poate fi scurta sau putin mai lunga. In functie de lungimea blanii exterioare corpul poate fi acoperit fie de par mai scurt (3-5 cm) sau mai lung (7-10 cm) care formeaza o coama in jurul gatului, pene in spatele urechilor, in partea din spate a membrelor si pe coada.

Culoare: Orice culoare, cu exceptia culorii albastru sau maro genetic in combinatie cu negru cenusiu.

TALIE SI GREUTATE:

Inaltime la greaban:

Masculi:     Minim  70 cm.

Femele:     Minim  65 cm.

Este de dorit sa fie de mari dimensiuni, insa constitutia trebuie sa ramana proportionala.

Greutate:

Masculi:     Minim 50 kg.

Femele:     Minim 40 kg.

DEFECTE:

Orice abatere de la punctele precedente trebuie sa fie considerata un defect, iar gravitatea defectului se va stabili proportional cu gradul si efectul acestuia asupra sanatatii si starii de bine a cainelui, precum si asupra abilitatii acestuia de a efectua munca pentru care a fost in mod traditional conceput.

 • Abateri minore de la tipul de rasa.
 • Femele cu tendinte masculine.
 • Craniu rotunjit, bot si maxilar inferior inguste, nas mic.
 • Ochii asezati oblic sau apropiati, cu pleoape largi.
 • Urechile asezate sus.
 • Buze subtiri sau care atarna liber.
 • Mai inalt decat crupa. O crupa usor mai scurta.
 • Ingust in fata.
 • Angulatie exagerata a membrelor posterioare.
 • Labe deschise si degete de la picioare lungi.
 • Mers leganat, miscare usor ne-echilibrata.
 • Blana foarte scurta

DEFECTE GRAVE:

 • Prea incordat.
 • Devieri semnificative de la tip si constitutie.
 • Picioare prea lungi; oase usoare, muschi moi.
 • Ochi de culoare prea deschisa sau bulbucati.
 • Linie superioara inclinata.
 • Crupa este mult mai inalta decat greabanul.
 • Crupa ingusta, scurta si inclinata.
 • Coada ciuntita in mod natural, indoita.
 • Pinten prea mare, prea jos.
 • Membrele posterioare pozitionate prea mult sub corp.
 • Inaltimea la greaban cu 2 cm mai mica decat inaltimea standard.

 

DEFECTE ELIMINATORII:

 • Caini agresivi sau prea timizi
 • Orice caine care prezinta anomalii evidente de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.
 • Timid, surescitat.
 • Mascul tip femela.
 • Muscatura prea in afara sau prea inauntru.
 • Ochi de culori diferite, ochi albastri sau verzi, strabism.
 • Articulatii laxe.
 • Blana de orice combinatie de maro sau albastru genetic.
 • Culoare amestecata cu o mantie neagra.
 • Blana ondulata sau moale.
 • Miscari ne-echilibrate.

 

N.B: Masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal, complet coborate in scrot.